دانستنی های نظام وظیفه عمومی

خدمت وظیفه عمومی، خدمت واقعا" مقدسی است که در جنگ و صلح درصف اول نیار های ملت و کشور قرار دارد.                                         «مقام معظم رهبری مدظلله العالی»

افراد مجاز و غیرمجاز شرکت درآزمون 88- 87 ،ضمانت اجرای آن، معافیت تحصیلی، معافیت رهبری، معافیت شرکت درجبهه جنگ، وظایف دانشجویان فارغ التحصیل، اخراجی و ...


انصرافی، نحوه محاسبه سال احضار و اعزام به خدمت و نهایتا" انواع روش های برقراری ارتباط با سازمان مزبور.

شرکت کنندگان مجاز در آزمون تیرماه 79-87

1- سربازان وظیفه در حین خدمت ضروت  که برگه ی اعزام به خدمت آنان بدون مهر غیبت باشد، می توانند در آزمون شرکت کنند و اگر قبول شوند از خدمت ترخیص شده و به دانشگاه راه می یابند.

2- مشمولین متولد سال 1368 که بصورت حضوری، دیپلم فنی حرفه ای، کار و دانش یا پیش دانشگاهی را اخذ کردند.

3- متولدین سال 1369 که دارای مدرک پیش دانشگاهی یا دیپلم هستند و یا تا مهر ماه سال 1387 این مدرک را دریافت می کنند.

4- مشمولان متولد سال های قبل که بصورت پیوسته مشغول تحصیل بودند و در نیمه اول سال تحصیلی 88-87 دیپلم فنی حرفه ای ، کار و دانش یا پیش دانشگاهی را اخذ کردند یا اخذ می کنند، مشروط به این که سنشان بیش از 24 سال نباشد.

5- مشمولان دارای برگه اعزام به خدمت که مواعد اعزام آنان از مهر ماه سال 1387 به بعد است.

6- متولدین نیمه دوم سال 1367 که تابعد از آزمون امسال مدت معافیت آنان تمدید شد.البته برای آنان اعلام شد که دفترچه آماده به خدمت  بگیرند تا مشمول غیبت نشوند. حتی کسانی که دفرچه گرفتند و به خدمت رفتند و اگر فاقد غیبت باشند مجاز به شرکت در آزمون هستند.

7- متعهدین خدمت در وزارت خانه ها، درصورتی  که چنانچه آن وزارتخانه هماهنگی کند، آنان مجاز به شرکت در آزمون هستند.

افراد غیرمجاز در شرکت در آزمون

1- انصرافی و اخراجی ها از دانشگاه های کشور.

2- افراد دارای برگه ی اعزام به خدمت با قید اضافه خدمت به جهت غیبت.

3- افراد در حال خدمت که برگه ی اعزام به خدمت اولیه آنان دارای اضافه خدمت به جهت غیبت است.

4- افرادی که برگه ی اعزام به خدمت اولیه آنان بدون غیبت می باشد،اما در تاریخ مقرر برای اعزام مراجعه ننموند و لذا غایب محسوب می شوند.

تذکر: اگر کسی از خدمت فرار کنند، حتی در دانشگاه قبول شود، باز هم مجاز به دادمه تحصیل نیست و باید برگردد خدمت و پس از پایان خدمت ادامه تحصیل دهد.

وظیفه افراد فارغ التحصیل، انصرافی و اخراجی

1- دانشجویان فارغ التحصیل از زمان فارغ التحصیلی به مدت 6 ماه فرصت دارند برای تعیین وضعیت تحصیلی یا نظام وظیفه خود اقدام نمایند. یعنی یا دفترچه اعزام به خدمت بگیرند و یا اگر در مقطع بعدی قبول شدند، ادامه تحصیل دهند و الا باید به  خدمت بروند.اگر از زمان فارغ التحصیلی تا آزمون بعدی بیش از 6 ماه طول بکشد، مثلا" 9 ماه، معمولا" نظام وظیفه این مدت ها را لحاظ می کند.

2- دانشجویان انصرافی و یا اخراجی ، از زمان انصراف و یا اخراج مدت 4 ماه فرصت معرفی خود به نظام وظیفه دارند و مدارک خود را جهت تعیین وضعیت خدمتی به نظام وظیفه محل خود تحویل دهند،و الا غایب محسوب می شوند و علاوه بر محرومیت های قانون نظام وظیفه از جمله عدم امکان ادامه تحصیل درصورت قبولی، با اضافه خدمت به خدمت اعزام می شوند.

دانشجویان اخراجی یا انصرافی مجاز به ادامه تحصیل دردانشگاه یا رشته دیگر نیستند، مگر این که شورای آموزشی آن  دانشگاهی که در آن تحصیل می کردند، حداکثر 6 ماه از تاریخ اخراج یا انصراف وضعیت تحصیلی آنان را مجاز بداند.یعنی به نظام وظیفه اعلام کند که باید به دانشجوی فوق مجوز تحصیل دهید.نظام وظیفه معافیت تحصیلی دانشجوی مزبور را تمدید می کند، اما اگر خارج از مهلت 6 ماه فوق اعلام نظر شود، قابل ترتیب اثر نیست.

3- دانشجویان اخراجی یا فارغ التحصیل خارج از کشور نیز مدت یک سال فرصت دارند خود را به نظام وظیفه معرفی نمایند والا غایب محسوب می شوند.

تذکر: اگر فردی برخلاف مقررات درآزمون شرکت کند، حتی اگرقبول هم شود، دانشگاه از افراد غایب ثبت نام نمی کند، چون یکی از شرایط ثبت نام تعیین وضعیت نظام وظیفه ای دوره ضرورت دانشجوست.مضافا" معافیت تحصیلی برای این افراد صادر نمی شود.

نحوه تعیین مشمولین سال 1387

طبق قانون کسانی که از فروردین ماه سال جدید وارد سن 19 سالگی شوند، مشمول هستند. این ها درسال احضار هستند و باید نسبت به اخذ دفترچه و ارسال مدارک و نهایتا" وضعیت نظام وظیفه خود اقدام نمایند.

فرمول محاسبه:

سال تولد + عدد 18 = سال احضار

سال تولد + عدد 19 = سال اعزام

بدین ترتیب، امسال متولدین سال های1369 در سال احضار و متولدین سال  1368 در سال اعزام هستند.

کسانی که به سن 19 سالگی تمام می رسند، سال اعزام شان است.

انواع معافیت ها

معافیت ها شامل :تحصیلی، کفالت، موارد خاص، رهبری، معافیت قانون جامع حمایت از حقوقو معلولین و...

معافیت تحصیلی

حداکثر مدت زمانی که هر دانشجو می تواند برای اخذ مدرک تحصیلات تکمیلی اقدام نماید تا غایب محسوب نشود، با هماهنگی نظام وظیفه و وزارت علوم برای هر مقطع تحصیلی جداگانه تعیین می شود. این مواعد بشرح ذیل می باشد:

مقطع کاردانی: 3 سال

مقطع کارشناسی ناپیوسته: 3 سال

مقطع پیوسته: 6 سال

مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته: 3 سال

مقطع کارشناسی ارشد پیوسته و دکترای پزشکی: 8 سال

مقطع دکترای ناپیوسته: 5 سال

معافیت رهبری

 6 گروه هستند که 4 گروه شامل مشمولین عادی (زیر دیپلم) ، با تحصیلات دیپیم ، فوق دیپلم و لیسانس

- متولدین پایان سال 1354 به قبل شامل این معافیت هستند.

- کسانی که فوق لیسانس هستند، متولدین پایان سال 1352 و کسانی که دارای دکترای غیر پزشکی هستند تا متولدین پایان سال 1350 و متولدین دکترای پزشکی و دامپزشکی تا متولدین پایان سال 1344 مشمول معافیت فوق هستند.

افراد مشمول معافیت فوق فعلا" دوره آموزشی ندارند اما ممکن است درآینده پیش بینی هایی دراین خوص شود اما کارت معافیت از خدمت برای آنان صادر می شود.

جمع معافیت ها

سوال: فردی درحال تحصیل که از معافیت تحصیلی استفاده می نماید،آیا می تواند از دیگر معافیت ها استفاده کند یا خیر؟.

ج- جز معافیت پزشکی،سایر معافیت ها را می توان همزمان استفاده کرد،اما معافیت پزشکی مستلزم قطعیت در تحصیل است.زیرا برابر شرایط مقرر در آیین نامه معافیت تحصیلی برای هر مقطع تحصیلی متفاوت است. مثلا" معافیت نمره چشم دیپلم با غیر دیپلم فرق دارد. لذا باید قطعیت تحصیل مشخص باشد تا بر مینای آن اقدام شود.

معافیت ناشی از خدمت پدر درجبهه

برابر قانون کسی که دارای 40 ماه سابقه حضور در جبهه باشد، یکی از فرزندان وی می تواند از معافیت استفاده کند، اما خدمت درمناطق مرزی چنین نیست و برای آن تاکنون قانونی وضع نشده است.

طریقه تماس با سازمان نظام وظیفه عمومی ناجا

تلفن گویا:   73941735 ،  73941739 ساعت 8 صبح الی 14 بعد از  ظهر

تلفن مشاوره :   73941520 ،  73941521 ، 73941522  ، 73941523، و نیز 97341157، 73941158،73941159 ، 73941160 ،  73941161 ، 73941162 ساعت 15 الی 17

نمابر :    73941550

ص.پ : 313-14215

پایگاه اطلاع رسانی سازمان وظیفه عمومی:  www.police.ir

توجه:مطالب فوق تلخیصس است از مصاحبه تلویزیونی شبکه آموزش سیما با سردار زاده کمند- ریس سازمان نظام وظیفه عمومی ناجا .